Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat

Передобідній архівно-історичний час

2015.
Гру.
9.

Kiss Ernő, az 1950-es években Nyíregyházán dolgozó levéltárvezető munkásságát felelevenítve a múltba pillanthattak, a november 23-án átvett Év Levéltára 2015 díj bemutatása kapcsán pedig levéltárunk jelenét ismerhették meg a rendezvényre ellátogatók.

Galéria

Hagyományainkhoz híven november végi rendezvényünkön levéltárunk történetéből ismertetünk meg a résztvevőkkel egy-egy fejezetet. Az idén Kiss Ernő levéltárvezető munkásságát idéztük fel lánya, Szabó Károlyné Kiss Éva segítségével. A Henzsel Ágota főlevéltárossal folytatott beszélgetés során szó esett a debreceni, majd szatmárnémeti levéltáros évekről. Kiss Ernő jelentős szerepet vállalt a Szatmárnémetiből 1944-ben Zajtára menekített vármegyei anyag megmentésében, majd a Nyíregyházán létrehozott Szabolcs-Szatmár megyei levéltár vezetőjeként rendezésében, továbbá a mátészalkai gimnázium megszervezésében, elindításában.  Az első világháborúban írott naplója, amely levéltárunk őrizetébe került, az idén jelent meg Gottfried Barna és Henzsel Ágota szerkesztésében.

A levéltár-történeti kutatás fontosságát hangsúlyozva ajánlottuk mindenki figyelmébe az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltár legújabb évkönyvét, amelyben a kollégák nemcsak a város és a vármegye levéltárosairól rajzoltak képet, hanem közreadták Konti Lajos levéltáros végrendeletét, a honismereti bibliográfiát és a helytörténeti pályázatuk nyertes dolgozatát.

November 23-án a Magyar Levéltárosok Egyesülete Év Levéltára 2015 vándordíját az intézményünkben folyó kiemelkedő szakmai munkáért és a határontúli kapcsolatok ápolásáért vehettük át, november  27-én pedig a levéltár sikeres munkájának elismeréseként Kujbusné dr. Mecsei Éva igazgatót a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tisztelte meg az ezüst emlékérem átadásával. Mindkét kitüntetést bemutattuk a rendezvényen jelen lévő érdeklődő levéltárbarátainknak és meghívott vendégeinknek, a debreceni kollégáinknak és az egyetem hallgatóinak. Röviden felidéztük az átadás pillanatait, bemutattuk a  Bánszki Hajnalka és Nagy Dóra közreműködésével Andrikó Gergely által a budapesti díjátadóra készített prezentációt, valamint szóltunk a levéltár feladatairól. Külön kiemeltük a helytörténeti kutatás és munka támogatását. Mohácsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület titkára röviden összefoglalta a levéltár és az egyesület közös feladatait, valamint az egyesületi munka jövőjének lehetőségeit. A másik kiemelt feladatunkról Galambos Sándor, a most készülő Világháborúk adatbázis szerkesztője szólt. Az első és a második világégés hőseiről, áldozatairól, történéseiről ad fontos, eddig nem publikált információkat a világhálón elérhető digitális levéltár. A program készítője a levéltár informatikusa, Vegera József. A bibliográfia Kocsis György levéltári könyvtáros munkája. A névlisták felkutatásában és rögzítésében számos munkatárs vett és vesz részt. Nevük az adatbázis impresszumában olvasható.

A rendezvényt raktárlátogatás és baráti beszélgetés zárta.

Sajtómegjelenés:

A levéltár-történeti délelőtt a Nyított Levéltárak 2015 programsorozat részeként valósult meg.

      

 

 

 Utolsó frissítés: 2021.01.13. Середа, 07:33