Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2010.
ápr.
6.

FÓRUM KISEBBSÉGKUTATÓ INTÉZET

A 18. század közepétől gróf Károlyi Ferencnek, Nyíregyházára egyik birtokosának invitálására sokan érkeztek ide a korábban Békés megyébe vándorló felvidékiek közül. A magukat tótnak valló, ócseh nyelvet beszélők több mint egy évszázadon keresztül élén kulturális és gazdasági kapcsolatot tartottak szülőföldjükkel. A 20. században közösségük száma a magyar-csehszlovák lakosságcsere következtében áttelepítettekkel gyarapodott. A még nyelvüket és hagyományaikat őrzők mellett minden Nyíregyháza története, ill. a szlovák-magyar kapcsolatok iránt érdeklődőnek ajánljuk szíves figyelmébe a Fórum Kisebbségkutató Intézet honlapját (www.foruminst.sk). Az intézetet, amely nonprofit szervezetként, közintézményként és szolgáltató intézményként Somorján és Komáromban működik, 1996-ban a Fórum Alapítvány és a Katedra Alapítvány alapította Dunaszerdahelyen. Célja a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek szakszerű kutatása, kultúrájuk, írott és egyéb emlékeik dokumentálása.
A honlap Szlovákiai Magyar Adatbankként széles körű információt nyújt. Bemutatja az Intézet belső és külső munkatársait, publikációikat. Nemcsak érdekes, hanem hasznos is, hogy a téma bibliográfiája és a szlovákiai magyar folyóiratok repertóriuma on-line elérhető. A könyvtárak, kiadók, kapcsolódó intézmények, a Szlovákiában magyarul megjelenő az interneten is elérhető vagy letölthető napilapok, hetilapok, folyóiratok, helyi és regionális lapok, portálok listája legalább olyan figyelemre méltó, mint a hangtár vagy a képeslap gyűjtemény.
Érdeklődésre tarthat számot az adattár, amely naptárakat, plakátokat, újságokat, CD-ket, Duna Tv-s adásokat rögzítő videokazetták mellett gazdag hagyatékokat is őriz, valamint a hangtár, amely konferenciák, kiállítások, néprajzi gyűjtések, interjúk, workshopok anyagának leírását foglalja magába.
Levéltárosok és forráskutatók számára  a honlap talán legizgalmasabb része a dokumentumtár, ahol pdf-ben olvashatóak többek között a Csemadok iratai és névjegyzékei közül a legfontosabbnak tartottak, a lakosságcsere keretében magyarországi áttelepítésre kijelölt szlovákiai magyaroknak a Magyar Országos Levéltárban fellelhető névjegyzékei, a rendszerváltó évek dokumentumai, valamint a  Fórum Kisebbségkutató Intézet levéltárának, a Szlovákiai Magyar Levéltárnak a bemutatása, amely a szlovákiai magyarság életével kapcsolatos levéltári dokumentumokat, a szlovákiai magyar politikai pártok, társadalmi, kulturális és egyéb szervezetek és intézmények iratanyagait, közéleti személyiségek, írók, művészek levelezését, hagyatékát stb. őrzi.
Mindezeken kívül településlista, történelmi kronológia, kislexikon, sőt pályázatfigyelő segíti a honlapra látogatót a témát illető tájékozódásban.

Az aktualitásra külön gondot fordítanak a szerkesztők: a legfrissebb hírek mellett programajánlókat is közölnek.

Fórum Kisebbségkutató Intézet / Fórum inštitút pre výskum menšín / Forum Minority Research Institute

Cím: Parková 4, 931 01 Šamorín, Slovak Republic
Tel.: +421-31-590 2790
Fax: +421-31-560 2712
E-mail: foruminstatforuminst [dot] sk
WEB: www.foruminst.sk