Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2017.
nov.
19.
2017. november 17-én hármas évforduló kapcsán tartott emlékülést Nyíregyházán a Megyeháza Bessenyei Nagytermében a Bessenyei György Irodalmi és Művelődési Társaság.

1747-ben született a felvilágosodás nagy alakja, Bessenyei György, akinek nevét viseli megyénk legrégebbi kulturális egyesülete. 120 éve, 1898. január 21-én alakult meg a Bessenyei Kör, mely 1940-től Bessenyei Társaság néven működött 1949 végéig. Több évtizednyi kényszerszünet után 30 éve, 1987. december 14-én alakult újjá a Bessenyei György Irodalmi és Művelődési Társaság dr. Bánszki István irodalomtörténész irányításával.

Az emlékülésen előadásokat hallhatott a közönség az újabb Bessenyei kutatásokról. Az előadók között volt dr. Takács Péter egyetemi magántanár, dr. Hegedüs Béla irodalomtörténész, az MTA Irodalomtörténeti Intézetének kutatója, dr. Szálkai Tamás, az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára levéltárosa és Komiszár Dénes helytörténész, aki hónapok óta tanulmányozza a család történetét és gyűjti az adatokat az MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára és a budapesti Hadtörténelmi Levéltár munkatársai segítségével.

Az ünnepi eseményen részt vettek a Bessenyey család ma élő tagjai, Bessenyey Balázs és Bessenyey Bálint, akik a város közgyűjteményeinek adományozták a birtokukban lévő családi iratok és fotók digitális másolatait, valamint Bessenyei György pipáját.

A tudományos ülés helyszínén egy kamarakiállítást is megtekinthettek a vendégek a Bessenyey család és az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára eddig nem látott kincseiből. A kiállítás eredeti dokumentumokkal, tárgyi emlékekkel kiegészülve az MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára földszintjén tekinthető meg.

Az ünnepségen adták át a középiskolások számára meghirdetett Bessenyei-pályázat díjait is.Utolsó frissítés: 2020.08.13. csütörtök, 15:51