Tisztelt Ügyfelünk! A hadigondozással kapcsolatos kérelméhez szükséges adatlap a linkre kattintva tölthető le, vagy a jobb oldali menüben a 'Kutató- és ügyfélszolgálat / Ügyfélszolgálat' linkje alatt az oldal alján is megtalálható. További tájékoztatáshoz kattintson >>> ide <<< .
Hadigondozási jegyzőkönyv
Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2017.
szep.
25.
2017. szeptember 25-én a Kutatói Kerekasztal vendége dr. Kührner Éva, a Bessenyei Társaság elnöke volt.

Az elnök asszony bemutatójában szólt a 19. század végén alakult körről, amely a polgárosuló Nyíregyházán fontos szerepet játszott a magyar nyelv és a kultúra terjesztésében, Az 1950-es évekbeli kényszerszünetig a város értelmiségének kimagasló személyiségei szervezték a társaság életét, a különböző típusú előadásokat. A némaság évei után, 30 évvel ezelőtt az akkori Bessenyei György Tanárképző Főiskola (a mai Nyíregyházi Egyetem) Irodalom Tanszéke szervezte újra a Bessenyei Társaságot. Elnöke Bánszki István, az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója lett. Lelkes munkájának köszönhetően a tagság gondoskodott a hajdani értékek továbbviteléről. A nemrég történt vezetőségváltást követően elnökké választott dr. Kührner Éva is fontosnak tartja a társaság múltjának és a névadó Bessenyei György éltének és munkásságának a kutatását, a legújabban feltárt adatok és dokumentumok megismertetését. Erre november 17-i konferenciájukon lesz mód, amikor számos előadás mellett köszöntik majd a Bessenyei családnak az alkalomra Nyíregyházára érkező tagjait és megnyitják a kiállítást, aminek a levéltár ad helyet. A közös munkát a Társaság elnöke és a levéltár igazgatója Együttműködési megállapodás aláírásával is megerősítette.   



Utolsó frissítés: 2018.09.18. kedd, 21:07