Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2017.
márc.
8.

A Beszélgetések a 20. századról sorozat 2017. március 6-i rendezvényén Farkas Gyöngyi Lázadó falvak. Kollektivizálás elleni tüntetések a vidéki Magyarországon, 1951–1961 című munkáját mutattuk be.

A szerzővel, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főmuzeológusával Galambos Sándor főlevéltáros beszélgetett.

Arról vannak ismereteink, hogy hogyan nyomta el a Rákosi-, majd a Kádár-diktatúra a parasztságot, arról is hallottunk, hogy a parasztok milyen ellenállási, kibúvási módszereket alkalmaztak a hosszú ötvenes években, a nyílt szembefordulásról azonban eddig szinte semmit sem tudtunk. Ez a 400 oldalas könyv a vidéki Magyarországon felvállalt nyílt konfliktusokról, tüntetésekről szól, a társadalomtörténeti módszerek széles tárházát felvonultatva. A könyv magas tudományos értéke mellett izgalmas és olvasmányos.

A kötet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében különös érdeklődésre tarthat számot, mivel a fő vizsgálati terepet a mi megyénk falvai adják: Porcsalma és Tyukod, Nyírcsaholy és Bököny. A kiadvány mellett a levéltárunkban többször kutató szerző szakmai életútját is megismerhettük.

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Galéria

Média:
Kelet-Magyarország: Címlap   Teljes oldal   Cikk
Nyíregyházi Napló: Címlap   CikkUtolsó frissítés: 2021.04.23. péntek, 10:09