Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2017.
febr.
20.

Minden évben februárban fejet hajtunk a málenkij robotra elhurcolt áldozatok előtt. 2017-ben a Magyar Nemzeti Levéltár projektjének keretében a Gulág Emlékbizottság támogatásával emlékezni és emlékeztetni kívántunk programjainkkal.

Másfél évig tartó munka előzte meg a mai napot. A levéltári forrásokban történő kutatással párhuzamosan a még élő szemtanúkkal beszélgetéseket folytattunk, amelyeken részt vett Dr. Szilágyi László, a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium tanára és diákja, Molnár Eszter is. A felvételekből olyan dokumentum filmet állítottak össze, amely visszatükrözi az egyéni sorsokat, tragédiákat is a nagy történelem folyamában.

Délután a levéltárban az elhurcolás okairól, folyamatáról, országos jelenségeiről beszélt Stark Tamás, az MTA munkatársa. A kárpátaljai eseményeket több érdekes, új forrás felhasználásával Molnár D. Erzsébet mutatta be.A program zárásaként egy nem mindennapi könyvet ajánlottak a szerkesztők, Kujbusné Mecsei Éva és Galambos Sándor a jelenlévők figyelmébe. A levéltár legújabb kiadványa a mai megye területén lévő településekről elhurcoltakat adja meg, nevenként feltüntetve azt az iratot, amelyben fellelhető.

Programon kívül mutatták be az Emlékbizottság által támogatott alkotások közül a megyebeli Gergelyiugornyán élőkkel készült dokumentumfilmet, rendezője Pilló Ákos, és az ez alapján készült kötetet, amelynek szerzője Czank Szilvia. 

Fő támogatónk:

 

Galéria

 

Média:

http://www.nyiregyhaza.hu/a-malenkij-robotra-emlekeztek-nyiregyhazan-2017-02-20

Nyíregyházi televízió: https://www.youtube.com/watch?v=8p_5PKn92R0

Kelet-Magyarország: Címlap   Teljes oldal   CikkUtolsó frissítés: 2021.04.15. csütörtök, 13:27