Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2014.
szep.
15.

A háború, amely megváltoztatta a csallóközi és mátyusföldi emberek sorsát címmel rendezett a vágsellyei Pázmány Péter Tudományos Társaság és a Pozsonyi Állami Levéltár Vágsellyei Fióklevéltára első világháborús tematikájú nemzetközi konferenciát , 2014. szeptember 12-én. A konferencia aktualitását a centenárium, illetve az annak kapcsán a vágsellyei levéltárban végzett, a vidék háborús veszteségeit a fennmaradt valamennyi forrás feldolgozásával feltérképezni szándékozó adatbázis építése adta.

Az előadások nagyobb része, az adatbázishoz kapcsolódva a különböző forráshelyeket, levéltári dokumentumokat mutatatta be. Novák Veronika igazgatónő a helyben őrzött, illetve konkrétan a tájegységre vonatkozó levéltári forrásokat ismertette, emellett szót ejtett a rendkívül alapos munkával készülő, a lehető legteljesebb forrásbázisra épülő új adatbázisról is.

Jana Zaťková pozsonyi levéltáros az ottani Hadtörténeti Levéltárban őrzött első világháborús irattöredékeket mutatta be.

Dr. Fazekas István a Bécsi Magyar Levéltári Kirendeltség volt vezetője a világháborút követő, a Monarchia levéltári anyagát érintő, az utódállamokkal folytatott tárgyalások menetéről és a megkötött egyezményekről számolt be.

Dr. Kiss Gábor százados, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Bécsi Kirendeltségének főlevéltárosa a Kriegsarchiv-ban található, a világháborús veszteségekkel kapcsolatban keletkezett dokumentumokról tájékoztatta az érdeklődőket.

Borsy Judit pécsi főlevéltáros egy plébánia történetén keresztül érdekes „hátországtörténetet” adott elő, amelyben plasztikusan jelent meg a fronton lévő híveiért aggódó plébános mozgósító ereje, szervezőkészsége, az otthon lévő hívek szolidaritása.

Horváth Lajos történelemtanár a somorjai hadifogolytábor mindennapjait keltette életre. Az előadás során szerezhettek tudomást arról az érdeklődők, hogy a somorjain túl még két környékbeli tábor történetét kutatják, írják, hogy aztán a három „tábortörténet” egy kötetté álljon össze.

Nagy Szabolcs veszprémi főlevéltáros Sepsiszentgyörgy 1916. évi román megszállása című előadásában Balázsovich Sándor, helybeli patikus korabeli naplóját feldolgozva, azt más forrásokkal kiegészítve rajzolt hiteles képet 1916 őszének székelyföldi történéseiről.

Gottfried Barna nyíregyházi főlevéltáros 1944 őszének eseményeit felidézve azokban találta meg legfőbb okát annak, hogy a Habsburgok magyar (nádori, magyarországi) ága csaknem eltűnt a magyar történetírásból, közéletből, közbeszédből, majd ismertette József Ágost főherceg A világháború, ahogy én láttam című hétkötetes munkáját.

A konferencia után került sor az ahhoz kapcsolódó, a vágsellyei levéltár és helybeli magánszemélyek iratainak felhasználásával létrehozott igényes és tartalmas kiállítás megnyitójára.Utolsó frissítés: 2021.01.13. szerda, 07:33