Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2013.
okt.
1.

2013. szeptember 26-27-én rendeztük meg a 20. Szabolcs-szatmár-beregi Nemzetközi Levéltári Napokat. A jubileumi ülésen a leggyakrabban kutatott iratokról, az anyakönyvekről hallhattak előadásokat az érdeklődők.

Galéria

A levéltári kutatók többségét már évek óta a családjuk múltja iránt érdeklődők adják. A hazai levéltárakban őrzött iratokban történő feltárást azonban sok esetben más hazai, illetve külföldi közgyűjteményekben kell folytatni. A Matrikula-kutatás határon innen és túl című konferencián több fontos tennivalónkra is igyekezett ráirányítani a figyelmet, így a levéltárakban különleges státuszban lévő, talán legforgatottabb iratok megismertetésére, állomány- és adatvédelmére, 21. századi technikákkal történő feldolgozásukra és gazdag információtartalmuk internetes közkinccsé tételére.

A rendezvényt szeptember 26-án délelőtt a levéltár kutatótermében dr. Fülöp Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei levéltárakért felelős főigazgató-helyettese, Tóth István, hazánk beregszászi konzulja és Kujbusné dr. Mecsei Éva levéltár-igazgató köszöntői nyitották meg. Ezt követően átadtuk a Pro Archivo-emléklapokat a levéltárunk szakmai munkáját segítőknek. Ezúttal Kutassy Ilona igazgatóhelyettes, a Kárpátaljai Állami Levéltár Beregszászi Fióklevéltárának vezetője, dr. Sallai József ny. főiskolai docens, dr. Reszler Gábor, a Nyíregyházi Főiskola intézetvezetője, Kiss Tibor, az ILS Nyelviskola ügyvezető igazgatója, valamint Veres Istvánné, a Csillag-One Kft. ügyvezetője részesült ebben az elismerésben szakmai munkánk segítéséért.

A városban lévő közgyűjtemények (levéltár, múzeum, könytár), a honismereti egyesület és a főiskola történelem tanszéke által kiírt helytörténeti pályázat zsűrijének örökös elnöke, dr. Sallai József méltatta a benyújtott munkákat, majd Nagy Dóra levéltáros kihirdette az eredményt.

Helyezettek:

  1. Néző István: Kisvárda sajtótörténete, 1888–1946
  2. Pallagi László: A Beregsomi Református Egyház fejlődéstörténete a századfordulótól az 1944-es rendszerváltásig a presbiteri jegyzőkönyvek tükrében
  3. Kurucz Ádám: Szatmár, Ugocsa és Bereg vármegyék Vitézi Székének élén. Vitéz Dienes Oehm Tivadar életrajza

Különdíjban részesültek:

Könyvjutalmat kaptak:

(Pályázóink munkái a levéltár kutatótermében olvashatóak, ill. azok írásai, akik hozzájárultak az internetes közzétételhez, itt megtekinthetőek.)

Konferenciánk első részében napjaink kihívásaira mintaértékű választ adó kollégáink mutatták be az anyakönyvek állományvédelmét is szolgáló, ugyanakkor a kor igényeinek megfelelően információs szolgáltatást nyújtó munkájukat. Lakatos Andor, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár vezetője Matricula-Historia-online. Internetes kutatói szolgáltatások Kalocsán című előadását Varsányi Attila, az MNL Csongrád Megyei Levéltárának főlevéltárosa követte, aki a Hódmezővásárhelyen végzett anyakönyvi mikrofilmezési és digitalizálási tevékenységről adott tájékoztatást. Hunyady László, a MACSE volt elnöke pedig egyesületük adatbázisairól szólt. A blokk utolsó előadójaként munkatársunk, Vegera József levéltárunk mintavételező anyakönyvi adatbázisának terveit vázolta.

A délelőtt zárásaként Henzsel Ágota kolléganőnk hívta fel a figyelmet a nálunk, valamint a nyíregyházi evangélikus és görög katolikus levéltárban őrzött legszebb, legérdekesebb anyakönyvekből általa összeállított, Anyakönyvek a levéltárban c. kamarakiállításra, amely október végéig tekinthető meg a földszinti tárlóikban.

A konferencia 15 órától a városháza Krúdy termében folytatódott. Halkóné dr. Rudolf Éva üdvözlő szavai után a délután nyitó előadója Torben Engbjerg, a FamilySearch.org régiós képviselője volt, akit a konferencia előtt rövid látogatásra fogadott dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. A mormon egyház a 20. század elején kezdte mikrofilmezési akcióját Nyugat-Európában, majd a hatvanas években tevékenységük elért Magyarországra is. Előadónk erről az együttműködésről és a jövőbeli célokról szólt. A délután folyamán a szomszédos országok anyakönyvi kutatási gyakorlatáról is hallhattak az érdeklődők: Novák Veronika a szlovákiai, Lucian Cucuiet és Dudas Laurentiu Tibor tájékoztatója a romániai kutatásokba nyújtott bepillantást. (Román előadóink nem tudtak személyesen jelen lenni, így előadásuk összefoglalóját munkatársunk, Csobán Enikő olvasta fel.) A külföldi előadókat követően az egyházi levéltárak képviselői az egyes felekezeti anyakönyvi sajátosságokra irányíttották rá a figyelmet. Szabadi István, a Debreceni Református Egyházmegyei Levéltár igazgatója a református, Nyirán János görögkatolikus püspöki kancellár a görögkatolikus, Belyus Beáta, a nyíregyházi evangélikus gyülekezet levéltárosa az evangélikus anyakönyvezés jellegzetességeit és levéltárban őrzött matrikuláit mutatta be. (Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Levéltár igazgatója nem tudott részt venni a konferencián, bemutatója alább látható.) A délutáni programot Reisz T. Csaba, a Magyar Országos Levéltár címzetes főigazgatója zárta Az állami anyakönyvek kutathatóságának jogi keretei című előadásával. A vacsorán Seszták Oszkár, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közgyűlésének elnöke mondott pohárköszöntőt.

Másnap a konferencia résztvevői Ungvárra utaztak. Délelőtt a levéltárat, valamint a vár kiállításait tekintették meg. A tanácskozás délután folytatódott a Kárpátaljai Területi Tanács épületében (Národna pls. 4.).  Először Mykhaylo Misuk, a Kárpátaljai Állami Levéltár igazgatója és Bacskai József, hazánk ungvári főkonzulja, majd dr. Fülöp Tamás üdvözölte a vendégeket. Előadóink, Mykhaylo Markanics, a Kárpátaljai Állami Levéltár igazgatóhelyettese, valamint Elvira Leszko, a Kárpátaljai Igazságügyi Főhivatal Anyakönyvi Hivatalának vezetője az általuk vezetett, őrzött matrikulákról adtak hasznos és nagy érdeklődésre számot tartó információkat.

A konferencián elhangzott előadások rezüméit és a bemutatott ppt-ket az alábbi linken érhetik el.

 

Támogatóink:

Nemzeti Kulturális Alap

Szolex Kft., Aktuál Bau Kft., Renomé Print, Tulipa Kft., McDonald's Nyíregyháza, Károlyi Cukrászda, Detki Keksz Kft., Vela Pékség, Várda-Drink, Tóth Imre Nyomdája (Nyírtelek), Nyíregyháza M.J.V. Polgármesteri Hivatala, Jósa András Múzeum, Móricz Zsigmond Színház.

A 20. Szabolcs-szatmár-beregi Nemzetközi Levéltári Napok a Nyitott Levéltárak 2013 programsorozatának része.

Hírek a rendezvényről:

CsatolmányMéret
20. Szabolcs-szatmár-beregi Nemzetközi Levéltári Napok előadások rezüméi266.48 KBUtolsó frissítés: 2019.07.18. csütörtök, 12:44