Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2013.
máj.
13.

 

Május 10-én a 260 évvel ezelőtti újratelepítésre emlékező délelőttünk nyitotta Nyíregyháza Városnapját.

 

Galéria

Kiállítás
 

 

A rendezvény résztvevőit dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere köszöntötte. Ezt követően Kujbusné dr. Mecsei Éva igazgató asszony Nyíregyháza fejlődését vázolta Út a desertától az oppidumon át a rendezett tanácsú városig című előadásában.

A Nyíregyházi Városvédő Egyesület egyik legújabb, a Nyírvíz-palotát bemutató füzetére, ezáltal az épület történetére, ill. a Nyírvíz Szabályozó Társulat tevékenységére hívta fel a figyelmet a történeti áttekintést készítő Elek Andrásné munkatársa, Szabó Józsefné - mindketten a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Gyűjteményének nyugdíjas munkatársai - , valamint Hudivók Róbert. Az egyesület sokrétű városvédő munkájáról Békési Elemér elnök beszélt.

Bánszki Hajnalka levéltáros röviden ismertette az általa szerkesztett Nyírkuvik oldal legújabb, Városnapra készített adatbázisát, amelyben a levéltárunk őrizetében lévő nyíregyházi épületek tervrajzait és képeslapokat kezdtük el közzétenni.

A Jósa András Múzeumban nemrég megnyílt várostörténeti kiállításról Mohácsi Endre muzeulógus-történész, a kiállítás kurátora beszélt. A levéltári programot követően lehetőség nyílt a tárlat megtekintésére.

A levéltárban mikro-kamarakiállításokon csodálhatták meg az érdeklődők a Nyírvíz-palota Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által kölcsönadott tervrajzait, valamint az épületről készült és a múzeum őrizetében lévő képeslapokat, az épület felújításáról munkatársaink által készített fotósort, a várostörténeti szakirodalomból összeállított válogatást, továbbá az újratelepítés időszakának legfontosabb forrásait.

 

Hírek:

Nyíregyházi TV

Retro Rádió

Szabolcs Online

Nyíregyháza Város 1

Nyíregyháza Város 2

Nyíregyháza Város 3Utolsó frissítés: 2021.01.13. szerda, 07:33