Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2021.
jún.
10.

2021. június 14-től Facebook-oldalunkon dr. Bilkei Irén zalaegerszegi ny. főlevéltáros, c. igazgató Hatalmaskodási esetek a zalai konventek Mohács utáni hiteleshelyi okleveleiben című előadása tekinthető meg a hamarosan megjelenő 22. Évkönyvünk tanulmányait bemutató sorozatban. 

AJÁNLÓ

Zsigmond király 1427. évi törvénye részletezte a hatalmaskodás eseteit: gyilkosság, nőrablás, nemesi házak lerohanása, birtokfoglalás, nemesek bántalmazása. A hatalmaskodás jelensége az okleveles gyakorlatban is tükröződött: a zalavári és a kapornaki bencés konventek Mohács utáni külső hiteleshelyi tevékenységének nagy részét a hatalmaskodási ügyekben keletkezett idéző oklevelek kézbesítése jelentette. A hatalmaskodások kivizsgálása azonos módon történt, a panaszos kérésére a főméltóság vagy egyéb hatóság mandatumot intézett a hiteleshelyhez, amely kiküldte hites testimoniumát,  aki a helyszínen tájékozódott, ahol jegyzeteket készített, majd visszatérve jelentést írt, amit elküldtek a mandatum kibocsájtójának.  A tapasztalat szerint a vizsgálatok majdnem mindig megerősítették a panaszos igazát, ami arra utalhat, hogy az ügynek az adott oklevél előtt is voltak előzményei. A joggyakorlatot az előadó számos példával szemlélteti.

Támogatónk az NKA