Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2019.
dec.
9.

Szabó Piroskának, az OSZK könyvtárosának köszönhetően menekült meg az a 4 füzetből álló feljegyzéssor, amelyet egy nyírbátori lány írt az 1940-es években. A forráskiadványt 2019. december 12-én 15 órától az év utolsó rendezvényén mutatjuk be a Megyeháza Bessenyei Nagytermében.

Meghívó

Az 1940-ben kezdődött napló szerint írója, Bicskey Erzsébet, a nyíregyházi Angolkisasszonyoknál tanult diák érzelem- és gondolatvilágának középpontjában a szeretet iránti vágy állt, amelyet azonban szétszaggatott a háborúban elszenvedett erőszak. 

A fiatal lány naplóját egy budapesti idősotthon előtt találta Szabó Piroska, aki szerzőtársaival, Kántás Balázzsal, Szerényi Ildikóval és Kunt Gergellyel feltárta és egy alapos tanulmányban megírta a korszak, illetve a Bicskey család történetét, valamint bőséges jegyzetekkel ellátva kiadta az 1940-1946 között íródott naplófüzeteket.

A kötetet az NKA támogatásával az MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára jelentette meg. A budapesti bemutatók után a könyvet, amelyet a könyvtárakban, valamint később a hungaricana.hu-n is elolvashatnak az érdeklődők, Nyíregyházát követően 2020. januárjában Miskolcon is bemutatják.Utolsó frissítés: 2021.04.21. szerda, 11:11