Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2019.
okt.
21.

 

Az ünnep alkalmából hívjuk fel az érdeklődők figyelmét legújabb évkönyvünkre, amelyben új információkat és nézőpontokat felvillantó tanulmányokat olvashatnak, illetve ajánló bibliográfia alapján tájékozódhatnak a szakirodalomban.

Azok számára, akik szeretnének többet megtudni 1956-ról, ajánljuk még a következőket:

Fazekas Árpád: Rácz István emlékezete. Forradalom Nyíregyházán. Nyíregyháza, 2001.

- Az 1956-os magyar menekültek ügye Iserlohnban. Szerk. Galambos Sándor. Nyíregyháza, 2006.

- Az 1956-os forradalom és szabadságharc kárpátaljai dokumentumai. Forrásválogatás. Vál., közread. és a bev. tanulmányt írta Váradi Natália; szerk. Galambos Sándor. Nyíregyháza, 2012.

- a Nemzeti Emlékezet Bizottságának adatbázisa az 1956-os perekről

A honlap nemcsak a 231 kivégzett forradalmár stációit mutatja be a letartóztatástól az ítélet végrehajtásáig, hanem életútjukat is. A 126 per anyagában a perekre és a név alapján lehet keresni. A kivégzettek mellett a perek összes vádlottjának és a megtorlás működtetőinek, a vizsgálótiszteknek, bíráknak, esküdteknek az adatai is megtalálhatók.

Az adatbázis készítői több mint 110 ezer oldalnyi iratot tekintettek át. Noha a feldolgozás, az adatok kiegészítése még folyik, a honlap jól szerkesztett, a látogatók értékes információkhoz juthatnak a forradalom és szabadságharc résztvevőiről és a megtorlás menetéről.

A Magyar Nemzeti Levéltár és tagintézményei is egyre több és több irategyüttest digitalizálnak és folyamatosan bővítik adatbázis-állományukat. Ezek egy része a világhálón is elérhető, amellyel jelentősen megkönnyítik az érdeklődők, kutatók számára a hozzáférést.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc dokumentumai közül két évvel ezelőtt minden megyei levéltárban összegyűjtötték a forradalmárok ellen a megyei bíróságokon indított perek anyagát, és legfontosabb adatokat feljegyezték. Ez a hatalmas információmennyiség, amely még nem került a nyilvánosság elé, bizonyára szintén nagy érdeklődésre tart majd számot.

- Párt - Állam - Párt: a Magyar Nemzeti Levéltár adatbázisa a pártállam funkcionáriusairól

A Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága együttműködésének egyik legfontosabb területe a pártállami rendszert működtető kommunista állampárt funkcionáriusainak számbavétele, ami régóta esedékes információs kárpótlás a magyar társadalom számára. Hiánypótló adatbázisunkban azt a célt tűztük ki, hogy összegyűjtjük és bemutatjuk a hatalom helyi képviselőit, vagyis az egykori állampárti apparátus minden olyan tisztségviselőjét, aki megyei, járási, városi szinten 1948 és 1989 között vezetői posztot töltött be, tehát különböző mértékben – a hatalmi struktúrából fakadóan, beosztása révén, nem egyforma felelősséget viselve – szerepet vállalt a diktatúra fenntartásában, a döntések meghozatalában és végrehajtásában. Az adatbázis strukturált módon, sokoldalú kereshetőséget biztosító formában tárja a rendelkezésünkre álló életrajzi adatokat az érdeklődök elé, segítve a korszakkal foglalkozó kutatók és a felsőoktatásban tanulók munkáját. Ugyanakkor bízunk benne, hogy a korszak iránt érdeklődők is megkerülhetetlen segédanyagként böngészhetnek benne. 

 Utolsó frissítés: 2020.08.13. csütörtök, 15:51