Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2018.
dec.
28.

Az MNL reformációs projektjének köszönhetően sok könyv jelent meg ebben az évben.

A forráskiadványok közül egy olyan különleges kötetre szeretném felhívni a figyelmet, amely a „kálvinista Róma” szubsztanciájára világít rá, megmutatva az eseményeket formáló embert a maga valóságában és esendőségében.

„A mindenható örök Isten nevében” Debreceni végrendeletek gyűjteménye című kötet nem egy átlagos forrásközlés.

illusztráló képek, amelyek kiemelt figyelmet érdemelnek. A császári csapatok által karddal kimetszett jegyzőkönyv, a régi városháza, a különböző középületek, a testánsok portréi, lakhelyei, címerei, munkái, aláírásai, síremlékei mind hozzájárulnak a múlt sok szempontú megismeréséhez. Külön gratulálni kell Kovács Ilonának a képek összegyűjtéséhez! Ajándék az olvasónak a színes függelék is, ahol gyönyörű fotókon látható néhány gyűrűs pecsét nyomata, családi címer, írásképét tekintve látványos végrendelet részlet, valamint a testánsokat ábrázoló festmények. Köszönet jár a megértést segítő idegen szavakat és rövidítéseket feloldó jegyzékéért, a mértékegységek, pénznemek magyarázatáért és a további információszerzésre is inspiráló bibliográfiáért.

 

A 17–19. században Debrecenben élt 52 végrendelkezőről szóló kötetet ajánlhatjuk nem csak a város története iránt érdeklődőknek, hanem mindazoknak, akik szívesen pillantanak be az elmúlt századok embereinek magánéletébe. Kedvcsinálónak érdemes felhívni a figyelmet az ismertekre, Hatvani Istvánra, Fazekas Mihályra, Thaly Kálmánra, Arany János vejére Széll Kálmánra, Zoltai Lajos újságíró, levéltáros, helytörténész, muzeológusra.

 

Gratulálok a kötet összeállítójának, Kovács Ilonának és minden segítőjének, közreműködőjének! Kívánom, hogy még sok ilyen szép, kedvvel végzett munkájuk legyen az olvasók nagy örömére.

 

„A mindenható örök Isten nevében” Debreceni végrendeletek gyűjteménye

A kötetet összeállította, szerkesztette, a bevezetőt és az életrajzokat írta: Kovács Ilona

A Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Forráskiadványai, 44. Debrecen, 2018.

Sorozatszerkesztő: Szendiné Orvos Erzsébet

Kujbusné Mecsei ÉvaUtolsó frissítés: 2020.07.07. kedd, 18:41