Tisztelt Ügyfelünk! A hadigondozással kapcsolatos kérelméhez szükséges adatlap a linkre kattintva tölthető le, vagy a jobb oldali menüben a 'Kutató- és ügyfélszolgálat / Ügyfélszolgálat' linkje alatt az oldal alján is megtalálható. További tájékoztatáshoz kattintson >>> ide <<< .
Hadigondozási jegyzőkönyv
Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2018.
dec.
28.

Az MNL reformációs projektjének köszönhetően sok könyv jelent meg ebben az évben.

A forráskiadványok közül egy olyan különleges kötetre szeretném felhívni a figyelmet, amely a „kálvinista Róma” szubsztanciájára világít rá, megmutatva az eseményeket formáló embert a maga valóságában és esendőségében.

„A mindenható örök Isten nevében” Debreceni végrendeletek gyűjteménye című kötet nem egy átlagos forrásközlés.

illusztráló képek, amelyek kiemelt figyelmet érdemelnek. A császári csapatok által karddal kimetszett jegyzőkönyv, a régi városháza, a különböző középületek, a testánsok portréi, lakhelyei, címerei, munkái, aláírásai, síremlékei mind hozzájárulnak a múlt sok szempontú megismeréséhez. Külön gratulálni kell Kovács Ilonának a képek összegyűjtéséhez! Ajándék az olvasónak a színes függelék is, ahol gyönyörű fotókon látható néhány gyűrűs pecsét nyomata, családi címer, írásképét tekintve látványos végrendelet részlet, valamint a testánsokat ábrázoló festmények. Köszönet jár a megértést segítő idegen szavakat és rövidítéseket feloldó jegyzékéért, a mértékegységek, pénznemek magyarázatáért és a további információszerzésre is inspiráló bibliográfiáért.

 

A 17–19. században Debrecenben élt 52 végrendelkezőről szóló kötetet ajánlhatjuk nem csak a város története iránt érdeklődőknek, hanem mindazoknak, akik szívesen pillantanak be az elmúlt századok embereinek magánéletébe. Kedvcsinálónak érdemes felhívni a figyelmet az ismertekre, Hatvani Istvánra, Fazekas Mihályra, Thaly Kálmánra, Arany János vejére Széll Kálmánra, Zoltai Lajos újságíró, levéltáros, helytörténész, muzeológusra.

 

Gratulálok a kötet összeállítójának, Kovács Ilonának és minden segítőjének, közreműködőjének! Kívánom, hogy még sok ilyen szép, kedvvel végzett munkájuk legyen az olvasók nagy örömére.

 

„A mindenható örök Isten nevében” Debreceni végrendeletek gyűjteménye

A kötetet összeállította, szerkesztette, a bevezetőt és az életrajzokat írta: Kovács Ilona

A Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Forráskiadványai, 44. Debrecen, 2018.

Sorozatszerkesztő: Szendiné Orvos Erzsébet

Kujbusné Mecsei ÉvaUtolsó frissítés: 2019.01.21. hétfő, 10:49