Tisztelt Ügyfelünk! A hadigondozással kapcsolatos kérelméhez szükséges adatlap a linkre kattintva tölthető le, vagy a jobb oldali menüben a 'Kutató- és ügyfélszolgálat / Ügyfélszolgálat' linkje alatt az oldal alján is megtalálható.
Hadigondozási jegyzőkönyv
Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2017.
Feb.
20.

Minden évben februárban fejet hajtunk a málenkij robotra elhurcolt áldozatok előtt. 2017-ben a Magyar Nemzeti Levéltár projektjének keretében a Gulág Emlékbizottság támogatásával emlékezni és emlékeztetni kívántunk programjainkkal.

Másfél évig tartó munka előzte meg a mai napot. A levéltári forrásokban történő kutatással párhuzamosan a még élő szemtanúkkal beszélgetéseket folytattunk, amelyeken részt vett Dr. Szilágyi László, a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium tanára és diákja, Molnár Eszter is. A felvételekből olyan dokumentum filmet állítottak össze, amely visszatükrözi az egyéni sorsokat, tragédiákat is a nagy történelem folyamában.

Délután a levéltárban az elhurcolás okairól, folyamatáról, országos jelenlégeiről beszélt Stark Tamás, az MTA munkatársa. A kárpátaljai eseményeket több érdekes, új forrás felhasználásával Molnár D. Erzsébet mutatta be.A program zárásaként egy nem mindennapi könyvet ajánlottak a szerkesztők, Kujbusné Mecsei Éva és Galambos Sándor a jelenlévők figyelmébe. A levéltár legújabb kiadványa a mai megye területén lévő településekről elhurcoltakat adja meg, nevenként feltüntetve azt az iratot, amelyben fellelhető.

Programon kívül mutatták be az Emlékbizottság által támogatott alkotások közül a megyebeli Gergelyiugornyán élőkkel készült dokumentumfilmet, rendezője Pilló Ákos, és az ez alapján készült kötetet, amelynek szerzője Czank Szilvia. 

Fő támogatónk:

 

Galéria

 

Média:

http://www.nyiregyhaza.hu/a-malenkij-robotra-emlekeztek-nyiregyhazan-2017-02-20

Nyíregyházi televízió: https://www.youtube.com/watch?v=8p_5PKn92R0

Kelet-Magyarország: Címlap   Teljes oldal   CikkUtolsó frissítés: 2018.06.23. Saturday, 19:09