Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2013.
Mar.
27.

A Múltról mindenkinek programsorozatunk március 25-i rendezvényén Dr. László Gézáné, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár főkönyvtárosa tartott előadást Szabolcs vármegye sajtótörténete a dualizmus korában címmel.

Galéria
Kiállítás

Az előadás kulturális társadalmi kontextusban vizsgálta Szabolcs vármegye lapkiadás-történetét. Bemutatta a megye népességét, társadalmi struktúráját, gazdasági, művelődési, politikai és pártviszonyait. Ismertette azokat az országos sajtótörvényeket és rendeleteket, amelyek az időszaki sajtótermékek megjelenését szabályozták. A dualizmus korában alapított több mint hetven periodikum segítségével elemezte a helyi sajátosságokat, az elterjedt laptípusokat és azok életútját. Kiemelte a jelentős lapszerkesztőket és körbehatárolta a lehetséges újságolvasók körét. Összegzése szerint a hírlapirodalom a vizsgált megyében is betöltötte hármas funkcióját: közvélemény-formálás, műveltség-közvetítés, gazdasági tényező.

 

Hírek:

Infó Nyíregyháza

Kölcsey Televízió

MLE

 Utolsó frissítés: 2021.03.01. Monday, 10:59