Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2011.
May.
27.
Május 20-án mutatták be a Balsa múltjáról szóló könyvet, amelyet a szerkesztő, Kiss Zoltán falukönyvnek nevezett. A kötetben jól megférnek egymás mellett a műfajilag vegyes írások, így a Balsa történetét régészeti és levéltári források alapján bemutató tanulmányok, a visszaemlékezések alapján felgöngyölített régi hétköznapokról szóló esszé, valamint a szépirodalmi munkák.

Tompa György és Pintye Gábor régészek Balsa területének népeit régészeti emlékek segítségével mutatják be. A tanulmány megírásához felhasználták a már korábban végzett ásatások eredményeit és ők maguk is bejárták a terepet, így gazdag leletanyag állt rendelkezésükre.Az írott forrásokkal dokumentálható időszaktól a második világháborúig Bánszki Hajnalka levéltáros eredeti iratok, korabeli statisztikák és adattárak felhasználásával ad áttekintést a falu történetéről.

Személyesebb hangvételű írások születtek a falu szülötteinek tollából. Berei Sándor - aki a könyv lektorálását is elvégezte - az utca- és az egykori dűlőneveket gyűjtötte össze. Lukács Jánosné tanárnő a balsai emberek háború utáni mindennapjairól írt. A szerkesztő, Kiss Zoltán  a falu érdekességeinek bemutatására vállalkozott az iskoláról, az egykori hídról, a kisvasútról és a templomokról szóló fejezetekben. Az egyes felekezetekről és templomaikról Papp Éva, ifj. Körtvélyessy László és Fekete Józsefné írtak. A könyvbe aktualitások is bekerültek: polgármesteri beszámoló és különféle táblázatok, staisztikák. Falubeli népmesék és a falu szülötteinek szépirodalmi írásai is olvashatóak a könyvben.

A kötet gazdagon illusztrált : térképek, a faluról készült grafikák, festmények mellett számtalan magántulajdonban vagy a Jósa András Múzeum gyűjteményében lévő fotó, kép is helyet kapott - a leírtakat illusztrálándó.

A tartalmi és műfaji sokszínűség is igazolja a szerkesztő célját, hiszen olyan könyvvel kívánta a falubelieket megajándékozni, amelyet újra és újra elő lehet venni, egy-egy fejezetet elolvasni, elmélkedni és segígtségével visszaemlékezni. Utolsó frissítés: 2020.09.24. Thursday, 19:40