Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2011.
Nov.
10.

 

 

A Magyar Tudomány Napja alkalmából november 7-én a Kárpátaljai Református Egyházkerület Levéltára és Múzeuma hozta el hozzánk Rákóczi-estjét, ahol az érdeklődők ízelítőt kaphattak a kárpátaljai magyarság őrizte Rákóczi-kultuszból.

Meghívó

Galéria

 A délutánra ellátogatott Sergiy Borodenkov, Ukrajna nyíregyházi főkonzulja, dr. Kerekes Henrietta, hazánk beregszászi konzulja, Kovács Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke és Nyíregyháza városának képviseletében Halkóné dr. Rudolf Éva.

A programot a hivatalos köszöntők után Kész Géza, a Kárpátaljai Református Egyházkerület Levéltára és Múzeumának vezetője nyitotta meg, hangsúlyozva a Kárpátalján rendszeresen tartott Rákóczi-estek jelentőségét. Kész Margit főiskolai tanár előadásában a kárpátaljai Rákóczi-mondákról és mesékről szólt, amelyek ennek a tudatformáló hagyománynak egyik legfőbb hordozói és elmélyítői. Kész Barnabás fegyverbemutatójában a 17. század végén és 18. század elején Európában és Magyarországon használt harci eszközökről beszélt. A bemutatóhoz kölcsönadott fegyverekért ezúton is köszönet illeti  a Jósa András Múzeumot. A záró előadást Vári Fábián László költő tartotta - akit tavaly decemberben már vendégül láthattunk -, ezúttal II. Rákóczi Ferencnek a kortárs kárpátaljai irodalomban betöltött szerepét és jelentőségét méltatta.

Az előadások között az egyházkerület együttese, a KRISZ  műsorában kárpátaljai magyar költők megzenésített versei és Rákóczi-dallamok csendültek fel.

A résztvevők nevében köszönjük a kárpátaljai kollégáknak a szép délutánt, és kívánjuk, hogy még sok helyre elvihessék programjukat!

 

AnhangGröße
Meghívó.pdf390.39 KBUtolsó frissítés: 2020.09.23. Mittwoch, 22:27