Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2018.
Aug.
13.

LEJÁRT!!!

MÉG NÉHÁNY NAP!!!

Pályázat:

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és történelmi vármegyéi (Bereg, Szabolcs, Szatmár, Ugocsa, Ung) múltjának történetéből”

 

A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára, a Jósa András Múzeum, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület, valamint a Nyíregyházi Egyetem Történettudományi és Filozófia Intézetének Történettudományi Intézeti Tanszéke helytörténeti pályázatot hirdet „Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és történelmi vármegyéi (Bereg, Szabolcs, Szatmár, Ugocsa, Ung) múltjának történetéből” címmel.

 

Levéltári napunkhoz kiemelt témajavaslatunk:

 1. Az első világháború emlékezete településemen (emberi és anyagi veszteségek) – fotók, naplók, levelek és a hozzájuk fűződő emlékek alapján.

 

Javasolt egyéb témáink:

 1. Falusi, városi iskolák, egyházközségek, kulturális, szabadidős és karitatív tevékenységet folytató egyesületek, társaságok és intézmények (könyvtárak, mozik) története.
 2. Üzemek, téeszek története.
 3. Jeles személyek életrajza.
 4. Emlékképek családom, településem életéből – fényképek, képeslapok, régi újságok, személyes iratok és emlékek alapján.
 5. Családtörténet a 20. században – visszaemlékezések.
 6. Az 1956 utáni megtorlás emléke családomban.
 7. Jubileumi ünnepségek településemen.
 8. A II. világháború utáni államosítás hatása családom életére.
 9.  Krúdy Nyíregyházája.
 10.  A szellemi, természeti és épített értékek településemen. 

 

Szívesen fogadjuk a határon túlról érkező pályaműveket is.

 

Pályázni 10–30 oldal terjedelmű, géppel írt (A/4-es lap, 1,5 sortáv, Times New Roman 12-es betűnagyság), még nem publikált dolgozattal lehet. A pályaműnek tartalmaznia kell a felhasznált irodalmat és a források lelőhelyét.

 

Felhívjuk Tisztelt Pályázóink figyelmét arra, hogy csak a kiírásnak tartalmi és alaki szempontból is megfelelő dolgozatokat fogadunk el! Kérjük a pályamunkán feltüntetni a pályázó nevét és elérhetőségét (levelezési cím, e-mail, telefon).

 

Pályadíjak:

 

1. díj: 35 000 Ft

2. díj: 30 000 Ft

3. díj: 25 000 Ft

 

A pályaműveket 2018. augusztus 31-ig postán, illetve lehetőség szerint elektronikus úton is kérjük eljuttatni a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárába (4400 Nyíregyháza, Széchenyi u. 4. sz., e-mail: szszbmlatmnl [dot] gov [dot] hu vagy kocsis [dot] gyorgyatmnl [dot] gov [dot] hu). Bővebb információ Kocsis György levéltári könyvtárostól kérhető a 42/414-313-as telefonszámon vagy e-mailben.

 

A fenti címre elektronikus formában megküldött pályamunkákat honlapunkon a szerző engedélyével (www.szabarchiv.hu) közzétesszük.

 

A pályázatok értékelése és az ünnepélyes díjkiosztás 2018. szeptember 27-én, a XXV. Szabolcs-szatmár-beregi Nemzetközi Levéltári Napokon lesz.Utolsó frissítés: 2021.03.05. Freitag, 18:07