Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat

Magyar és ukrán történészek találkozója Beregszászban

2010.
Mär.
10.

 

 
Február 26-án a beregszászi Európa Magyar Ház ukrán és magyar történészek találkozójának adott helyet. A magyar-ukrán közös múlt és jelen összekötő és elválasztó “fehér foltjai” című konferencia a“Nemzetiségi politikai és határ-menti regionális együttműködés a Kárpát-medencében” sorozat harmadik tanácskozásaként valósult meg.

Köszöntőt mondott Bacskai József, a Magyar Köztársaság beregszászi főkonzulja és Kincs Gábor, Beregszász város alpolgármestere. Kincs Gábor beszédében a város többnyelvűséget emelte ki, amelynek köszönhető Beregszász a nemzetiségek együttélésének példája lehet.
A konferencia levezető elnöki tisztségét a szervezők, Dupka György, a KMMI elnöke illetve Zubánics László, az UMDSZ elnöke vállalták.
Botlik József, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára készülő monográfiájához kapcsolódva Augustin Volosin és Bródy András politikai pályájáról beszélt, rámutatva arra, hogy a magyar kormány kész volt Volosinnak amnesztiát adni.
Botlik előadásához kapcsolódott Alekszej Korszun ukrán történész, aki Bródy és Volosin rehabilitációját mutatta be. Korszun 1989-ben részt vett a Bródy András rehabilitációját előkészítő bizottságban, a Rehabilitált Történelem Kárpátaljai Emlékkönyv szerkesztőbizottsága kiadói csoportjának vezetője
Bicsák Péter, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktorandusza a Rongyos Gárda 1938-39-es harcait vette górcső alá, Bánszki Hajnalka doktorandusz rövid kitekintést adott Szlovákia és Kárpátalja 1938-1939-es autonómiatörekvéseire. Olekszander Pahirja a Kijevi Egyetem doktorandusza a magyar vezérkar és az Ukrán Felkelő Hadsereg közti tárgyalásokról beszélt a legújabb levéltári kutatásait is beemelve.
A konferencia célja volt, hogy közelítse az ukrán és magyar történetírást, a vitás kérdéseket közösen válaszolják meg. A találkozónak kerekasztalbeszélgetés-jelleget kölcsönzött, hogy az előadó és a hallgatóság között párbeszéd alakult ki, és így alkalom nyílt a kutatási eredmények összevetésére.
 Utolsó frissítés: 2020.09.23. Mittwoch, 22:27