Tisztelt Ügyfelünk! A hadigondozással kapcsolatos kérelméhez szükséges adatlap a linkre kattintva tölthető le, vagy a jobb oldali menüben a 'Kutató- és ügyfélszolgálat / Ügyfélszolgálat' linkje alatt az oldal alján is megtalálható.
Hadigondozási jegyzőkönyv
Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat

Was wir über die langen fünfziger Jahre nicht gewusst haben

2017.
Mär.
23.

A Beszélgetések a 20. századról sorozat 2017. március 6-i rendezvényén Farkas Gyöngyi Lázadó falvak. Kollektivizálás elleni tüntetések a vidéki Magyarországon, 1951–1961 című munkáját mutattuk be.

A szerzővel, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főmuzeológusával Galambos Sándor főlevéltáros beszélgetett.

Arról vannak ismereteink, hogy hogyan nyomta el a Rákosi-, majd a Kádár-diktatúra a parasztságot, arról is hallottunk, hogy a parasztok milyen ellenállási, kibúvási módszereket alkalmaztak a hosszú ötvenes években, a nyílt szembefordulásról azonban eddig szinte semmit sem tudtunk. Ez a 400 oldalas könyv a vidéki Magyarországon felvállalt nyílt konfliktusokról, tüntetésekről szól, a társadalomtörténeti módszerek széles tárházát felvonultatva. A könyv magas tudományos értéke mellett izgalmas és olvasmányos.

A kötet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében különös érdeklődésre tarthat számot, mivel a fő vizsgálati terepet a mi megyénk falvai adják: Porcsalma és Tyukod, Nyírcsaholy és Bököny. A kiadvány mellett a levéltárunkban többször kutató szerző szakmai életútját is megismerhettük.

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Galéria

Média:
Kelet-Magyarország: Címlap   Teljes oldal   Cikk
Nyíregyházi Napló: Címlap   CikkUtolsó frissítés: 2018.06.21. Donnerstag, 18:42