Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat

Gespräch mit László Á. Varga, Generaldirektor des Archivs der Hauptstadt Budapest

2015.
Nov.
20.

2015. október 19-én, a levéltár kutatótermében Á. Varga Lászlót fogadtuk, hogy az „Arcok és könyvek a történettudomány műhelyéből” című rendezvény-sorozat keretében életéről, kiadványairól kérdezzük.

Galéria

 

A hazai levéltárügy egyik fő alakítójának, az együttműködés szorgalmazójának, a lényeges szakmai kérdésekről szóló viták ösztönzőjének tartjuk kollégánkat, aki nemcsak a levéltárosok és a történészek közötti kooperációt, hanem a nemzetközi kapcsolatok megélénkítését is igyekezett segíteni.

Megtudtuk, hogy meghatározó élményei közé tartoznak a nyíregyházi középiskolás és a debreceni egyetemi évek, valamint az első munkahelyen, az egri levéltárban eltöltött 9 év. A tanárok, az évfolyamtársak, a kollégák olyan munícióval látták el, amely felkészítette a következő feladatokra, kihívásokra.

Á. Varga Lászlót 1982-ben a Nógrád Megyei Levéltár igazgatójának hívták, majd 1999-től 2013-ig Budapest Főváros Levéltára főigazgatói posztját töltötte be. A beszélgetésben, amelyet Galambos Sándor főlevéltáros munkatársunk vezetett, szóba került még a Hajnal István Körben és az Önkormányzati Levéltárak Tanácsában betöltött szerepe is.

A több mint 80 tételből álló publikációs listájának számára kedves darabjairól is megkérdeztük vendégünket, aki gyarapodó nagyapai teendői mellett szeretne még néhány kiadvány megjelentetésében részt venni. 

A rendezvényt támogatta a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma:

Sajtómegjelenés:

Kelet-Magyarország 2015. október 20.Utolsó frissítés: 2020.07.10. Freitag, 08:20