Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat

Egy rendkívüli asszony a magyar történelemben

2013.
Mär.
14.

Múltról mindenkinek programsorozatunk március 11-i rendezvényén Lorántffy Zsuzsanna életének legfőbb eseményeit ismerhették meg az érdeklődők.

Galéria

 

Nagy Dóra bemutatta I. Rákóczi György hitvesének különböző szerepeit: a feleséget, a családanyát, a gazdálkodó nagyasszonyt, a fejedelemasszonyt, a patrónát, az özvegyasszonyt. Az előadó az egyes szerepekhez tartozó forrásrészletekkel is megismertette a közönséget, bemutatva a levéltárban őrzött iratokat, valamint a családi levelezést. Ennek a páratlan és példamutató asszonyi sorsnak a felelevenítése még ma, a 21. században is aktuális, hiszen Lorántffy Zsuzsannát méltán tarthatjuk számon nemzetünk legnagyobb asszonyai között. A fejedelemasszony életében központi szerepet töltött be Sárospatak, illetve a sárospataki kollégium, mely a rendezvény számos résztvevőjében a pataki iskolához kötődő szép emlékeket idézett fel, a hallgatóság legnagyobb örömére.
 
Hírek:

 

 

 Utolsó frissítés: 2020.09.23. Mittwoch, 22:27