Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat

Könyvbemutató az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére

2012.
Okt.
16.

 

2012. október 15-én mutattuk be levéltárunk legújabb kiadványát, Az 1956-os forradalom és szabadságharc kárpátaljai dokumentumai című kötetet. A könyv válogatást ad az ungvári állambiztonsági levéltár, valamint a Kárpátaljai Területi Állami Levéltár dokumentumaiból.

Galéria

Meghívó

 

 

A Múltról mindenkinek programsorozat rendezvényén, amelyen Galambos Sándor igazgatóhelyettes, a kötet szerkesztője beszélgetett a forrásválogatást összeállító Váradi Natáliával, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola tanárával, a kutató szakmai életútja mellett szó esett a kutatás nehézségeiről és a hiánypótló munka keletkezésének körülményeiről. A felvidéki, erdélyi, délvidéki, de még a nyugati emigrációban lévő magyarság és a külföld 1956-ban tanusított viselkedését már korábban feldolgozták, de a kárpátaljai események vizsgálatára még nem került sor. A kárpátaljai magyarság helyzetét különlegesnek tekinthetjük. A szovjet elnyomás elleni forradalomban ugyanis a határon túli magyarság Szovjetunióban élő azon tömbjéről van szó, akik közül voltak, akik éppen a szabadságharc leverésére elindított osztagokban teljesítettek szolgálatot, míg mások - leginkább középiskolás fiatalok - odahaza röplapokat terjesztettek és plakátokat ragasztottak szimpátiájukat kifejezve. 

Kárpátalja szerepe jelentős volt 1956-ban, mivel célállomása volt a Magyarországról novembertől deportált forradalmároknak. A listák szerint több mint ezer személyt szállítottak szovjet vagonokban kárpátaljai gyűjtőhelyekre - bár a foglyok egy részét decembertől visszahozták a magyar börtönökbe. 

A kötet főként a levéltárakban található dokumentumokon alapul, de fontos része volt a kutatásnak az oral history is, hiszen számos tényre még csak utalást sem találunk a hivatalos iratok között. Így pl. az, hogy az elhurcoltak között gyerekek is voltak, akiket árvaházakban akart a hatóság szovjet állampolgárrá nevelni, csak a visszaemlékezők elbeszéléseiből tudható. A levéltári dokumentumok is csak szigorú forráskritikával használhatóak, hiszen számos hamis jelentés készült a forradalmárok viselkedéséről, a magyarországi események megítéléséről.

A bevezető tanulmányt követően a deportáltak különböző irattípusokból összeállított névjegyzékei olvashatóak. A források között helyet kapott a tököli kormánydelegáció néhány tárgyalási jegyzőkönyve, valamint  a német Vöröskereszt három munkatársának még Budapesten készült kihallgatási jegyzőkönyve, amely rávilágít a deportáltak sorsára is.

A forrásgyűjtemény záró fejezetében az 1956-os kárpátaljai történésekhez és a kárpátaljai magyarság szolidaritásához kapcsolódó dokumentumokból válogat a szerző.

A kötet megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap Levéltári Kollégiuma támogatta.

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kárpátaljai dokumentumai. Forrásválogatás. A bevezető tanulmányt írta, a forrásokat válogatta, fordította és közreadta Váradi Natália. Szerkesztette Galambos Sándor. Lektorálta Valuch Tibor. Nyíregyháza, 2012. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár Kiadványai. II. Közlemények, 42.

 Utolsó frissítés: 2020.09.23. Mittwoch, 22:27