Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2011.
Apr.
20.

Múltról mindenkinek sorozatunkban  2011. április 18-án a szatmári békére emlékeztünk.
 
 
Rendezvényfotók            Meghívó

 
 

 
Kujbusné Mecsei Éva köszöntője után Henzsel Ágota tartotta meg előadását, amelyben a Rákóczi-szabadságharcot lezáró, 300 éve megkötött szatmári békére emlékezve vázolta a korabeli történéseket. Szó esett a 18. század eleji európai háborúkról és a kuruc állam diplomáciai tevékenységéről, valamint Rákóczi arra irányuló erőfeszítéseiről, hogy a Habsburg Birodalomból kiszakítsa és önálló királyságként vagy erdélyi fejedelemségként függetlenné tegye Magyarországot. A fegyveres harchoz Franciaországtól kért és kapott segítséget a fejedelem, de Oroszországtól is remélte ügye támogatását. Bár a bécsi udvarral kötendő békekötés lehetőségét nem utasította el, végül a Szatmáron aláírtakat mégsem tudta elfogadni, mert abba nem került bele az önálló magyar állam biztosításának ténye. A szatmári béke kompromisszum, amely megmentette az országot a katonai vereségtől, visszaállította a hagyományos rendi szervek működését és lehetőséget biztosított az ország további fejlődéséhez.
 

 
Henzsel Ágota előadása után az évfordulóra készült számítógépes játékokat mutatták be a levéltár munkatársai.
 
Novák Zoltán stratégiai játékával a Rákóczi-szabadságharc csatái idézhetőek fel.
 
 
 
Vegera József az április 29-től honlapunkon is elérhető Rákóczi nyomában c. játékprogramjának segítségével pedig a korszakot jól ismerő diákok vehetnek részt egy érdekes vetélkedésben.
 
 

A program zárásaként a levéltár földszintjén Mohácsi Endre muzeológus, a Jósa András Múzeum munkatársa nyitotta meg a Pro Libertate! című kiállítást, amely a Rákóczi-szabadságharc megyei eseményeit, a szatmári békéhez vezető tárgyalásokat, Rákóczi száműzetését követi nyomon eredeti levéltári iratok bemutatásával.

 
A kiállítást Henzsel Ágota, Bánszki Hajnalka, Mohácsi Endre és Hartai-Benda Erika készítették.
 
A rendezvény a TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0026 számú páyázat programjaként valósult meg.Utolsó frissítés: 2020.07.16. Donnerstag, 15:13