Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat

Rákóczi nyomában – rendhagyó történelemórák és történelmi filmklub a levéltárban

2011.
Mär.
8.

A Rákóczi-szabadságharcot lezáró szatmári béke 300 éves évfordulója alkalmából a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár rendhagyó történelemórákat és történelmi filmklubot szervez általános  és középiskolai osztályok, csoportok számára.

 

Jelentkezés a Rákóczi-órára

 A rendhagyó történelemórákon a szabadságharcot korabeli források és multimédiás anyagok segítségével mutatjuk be (prezentáció). A filmklub keretében rövid történelmi bevezető után II. Rákóczi Ferenc koráról készült filmeket vetítünk.

A térítésmentes foglalkozásokat hétfőnként a levéltár kutatótermében (Nyíregyháza, Széchenyi u. 4.) tartjuk.

Bővebb információ kérhető e-mailben vagy telefonon (06 42/414-313) Bánszki Hajnalkától.  

  
RÁKÓCZI  NYOMÁBAN
rendhagyó történelemórák és történelmi filmklub
 
I. A történelemórák választható témái: 
 
1)      Várak Magyarországon az 1700-as évek elején
         (különös tekintettel Szabolcs, Szatmár és Bereg vármegyékre).
A foglalkozáson bemutatjuk a törökkori végvárrendszert, a 16-17. századi várépítészetet, a diákok bepillantást nyerhetnek a végvári életbe. A II. Rákóczi Ferenc életében és a szabadságharcban fontos szerepet játszó várak hangsúlyt kapnak a foglalkozáson, különös tekintettel az egykori Szabolcs, Szatmár és Bereg vármegyékre.
Az órát tartja: Bánszki Hajnalka, Mohácsi Endre
 
2)      II. Rákóczi Ferenc és Szabolcs, Szatmár, Bereg vármegye
A foglalkozáson a diákok megismerhetik Rákóczi és a három vármegye kapcsolatát, a szabadságharc helyi eseményeit, valamint a Rákóczi körül kialakult kultuszt és a néphagyományunkban betöltött szerepét. Bemutatjuk a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár Rákóczi-korról őrzött eredeti írásos emlékeit (vármegyei jegyzőkönyvek, iratok, Rákóczi pátensei stb.), valamint a Magyar Országos Levéltárban és más közgyűjteményben őrzött Rákóczi-kincseket.
Az órát tartja: Henzsel Ágota
 
3)      A Rákóczi szabadságharc csatái és a kuruc kor hadászata
A foglalkozáson ismertetjük a szabadságharc legfontosabb csatáit. Bemutatjuk a harcok kimenetelét befolyásoló döntő hadászati és harcászati tényezőket. A diákok megismerhetik a korabeli hadseregeket és harcmódjukat.
Az órát tartja: Novák Zoltán
 
 
II. A történelmi filmklub foglalkozásai:
 
1)    Kard és kocka (78 perc, 1959)
       Rend.: Fehér Imre. Fsz.: Bánhidi László, Zenthe  Ferenc, Törőcsik Mari
A Rákóczi-szabadságharc idején Schwartzenau őrnagy a császári katonák félévi zsoldját szállítja Tokajra. Árvay kapitány és kis kuruc csapata megtámadja őt és kíséretét, majd elrejtőzik a közeli fogadóban. A betérő Schwartzenaunak a kuruckapitány magyar arisztokrataként mutatkozik be. Mivel az őrnagy vad szerencsejátékos, kockázni kezdenek és Árvay hajnalra a teljes zsoldot elnyeri. A fogadóban hamarosan megjelennek az őrnagyot kereső tokaji labancok, majd a felmentő kuruc vitézek toppannak be. (Forrás: port.hu)
 
2)      A lőcsei fehér asszony (92 perc, 1976)
         Rend.: Maár Gyula. Fsz.: Törőcsik Mari, Madaras József
Jókai Mór regénye alapján. Lőcse városát a németek ostromolják. Korompayné eladja a várost a császárnak, de az ígért jutalmat nem kapja meg árulásáért. Apja nem bocsájtja meg Julianna tettét, így amikor birtokán szeretne meghúzódni, elküldi a bujdosók táborába, hogy ott ítélkezhessenek felette. A parancsnok férjére bízza a döntést, aki azt követeli feleségétől, hogy juttassa be őket a városba. A császáriak megtudják a tervet, elfogják és kivégzik. (forrás: imdb.com)
 
3)      Rákóczi hadnagya (103 perc, 1953)
         Rend.: Bán Frigyes. Fsz.: Bitskey Tibor, Vass Éva, Mádi Szabó Gábor
1708. Bornemissza János portyázó kurucból lett Vak Bottyán strázsamestere. Fegyverét a hazaszeretet vezérli és a szerelem Bíró Anna, a legszebb réthei lány iránt. Az elfogott gróf Stahremberg labanc generálist személyesen viszi el a fejedelemhez, így lesz belőle Rákóczi hadnagya. Réthe közben árulás miatt labanc kézre, Anna tömlöcbe kerül. Suhajda, a kéjsóvár hajdú most azt hiszi, megszerezheti magának a lányt. Anna az öccsével üzen Jánosnak, és a rabok hívó szavára megindul Rákóczi serege. A Vág mentén ütközik meg az ellenséggel. A kurucok a győzelmi ünnepet együtt ülik Anna és János lakodalmával. (Forrás: hmdb.hu)
 
A filmklubot vezeti: Gottfried Barna

 Utolsó frissítés: 2020.10.22. Donnerstag, 08:33