Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2010.
Aug.
5.

Augusztus 13-án Gyergyószentmiklóson a Tarisznyás Márton Múzeumban nyílik   "A Székely Hadosztály emlékezete” kiállítás!

Nyíregyházán 2009. április 26-án  a Jósa András Múzeumban volt először látható A Székely Hadosztály emlékezete című vándorkiállítás, amelyet Sepsiszentgyörgy, Barót, Kézdivásárhely után 2010. március 15-én már Székelyudvarhelyen a Haáz Rezső Múzeumban Róth András Lajos megbízott múzeum-igazgató és Gottfried Barna főlevéltáros nyitott meg.
 A nyíregyházi Jósa András Múzeum, a Veszprém Megyei és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárak közös utazó tárlatát mindenütt komoly érdeklődés kísérte. Így volt ez Nagyváradon is, ahol a Lórántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ adott helyet a kiállításnak és két a témához kapcsolódó előadásnak, amelyeket Nagy Szabolcs veszprémi és Gottfried Barna nyíregyházi főlevéltárosok tartottak. Április 19-től közel két hónapig tekinthették meg a tárlatot a nagyváradi érdeklődők.
 
Gottfried Barna és Lövétei Lázár László
Június 11-én már Csíkszeredában, a Székelyföld folyóirat szerkesztőségének galériájában került sor a megnyitóra, ahol Lövétei Lázár László főszerkesztő bevezetője után – Nagyváradhoz hasonlóan – újfent elhangzott a témához kapcsolódó két előadás, amelyekben az alkotók bemutatták a kiállítás létrejöttének históriáját, illetve a hadosztály történetét. Az előadásokat kérdezős, beszélgetős tárlatvezetés követte. Az érdeklődő közönség tagjai közül jó néhányan elmesélték azokat a történeteket, amelyeket a hadosztályban szolgált apáiktól, nagyapáiktól hallottak. Többen voltak, akik elhozták a féltve őrzött dokumentumaikat, amelyek a felmenőik részvételét igazolták a hadosztály harcaiban.
 
A Veszprém Megyei Levéltár irataiból, a Nagy Szabolcs által készített és a Hadtörténeti Intézet Fotótárából származó képekből, valamint a szerencsi Zemplén Múzeum képeslapgyűjteményéből származó dokumentumokból összeállított tablókat az alkotók a hadosztály történetét bemutató szövegekkel látták el, amelyek kronologikus rendben követik a katonai alakulat históriáját. A tablókat korabeli mozgóképekből összeállított filmetűd egészíti ki.
 

 
Gottfried Barna és Nagy Szabolcs
 
 Utolsó frissítés: 2020.09.23. Mittwoch, 22:27