Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2021.
Apr.
5.

Takács Tibor történész (ÁBTL) különleges történetet megosztó előadásával emlékezünk születésének 102. évfordulóján dr. Margócsy József irodalomtörténészre, tanárra, a helyi főiskola főigazgatójára, levéltárunk nyugdíjas helytörténeti szaktanácsadójára. Az előadás április 8-tól Facebook-oldalunkon érhető el.

Ajánló

Margócsy József 1919. április 8-án született Nyíregyházán a nagyra becsült pedagógus házaspár, Margócsy Emil matematika–fizika szakos tanár, a Felsőkereskedelmi Iskola igazgatója és felesége, Algőver Erzsébet tanítónő gyermekeként. A helyi Kossuth gimnáziumban tett érettségit követően az ELTE-n, az Eötvös Collegium tagjaként magyar–francia szakon szerzett diplomát. Visszatérve Nyíregyházára az Alma materben tanított, amíg be nem sorozták. Katonaként vette feleségül diákkori szerelmét, a Gyöngyikének becézett, szintén pedagógus Oberländer Erzsébetet. 1946-ban tért haza a hadifogságból. Nyíregyházáról nem tudta elcsábítani semmilyen karrierlehetőség. Tanított, szakfelügyelőként tevékenykedett, feleségével dolgozott Jókai Mór munkáinak kritikai kiadásán, tankönyveket, pedagógiai cikkeket írt, ismeretterjesztő előadásokat tartott. A helyi pedagógiai főiskola főigazgatójaként, az Unesco tagjaként is a régióért tevékenykedett. Nyugdíjasként került a levéltárba helytörténeti szaktanácsadónak. Jocó bácsi - ahogy mindenki ismerte - minden délelőtt szorgalmasan kutatott, és több ezerre menő céduláiból szívesen segítette különböző adatokkal a hozzá fordulókat. Egyéni műfajt teremtett a forrásokra alapozott, személyes emlékeket is magába foglaló, sajátos stílusú várostörténeti munkáival. Gazdag hagyatékát gyermekei, István és Klára a helyi közgyűjteményeknek adományozták. Ezt közösen virtuálisan egyesítettük és az írott és tárgyi emlékekről, könyvekről a legfontosabb információkat hozzáférhetővé tettük honlapunkon. A levéltárba került iratokról rövid ismertető található majd 22. Évkönyvünkben is, ahol a születésnap alkalmából elhangzó előadást szintén újraolvashatják az érdeklődők.

Évkönyvünk tanulmányainak Facebook-oldalunkon való bemutatását az NKA Közgyűjteményi Kollégiuma támogatta az Arcok és könyvek a történelemtudomány műhelyéből 7. évadjának programjaként.

Fő támogatónk:

 

Média: