Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
2020.
Mai.
15.

Tematikus ajánlónkban Nyíregyháza május 16-i Városnapja alkalmából  a megyeszékhely történetének forrásait és helytörténeti szakirodalmát ajánljuk figyelmükbe.

NYÍREGYHÁZA TÖRTÉNETÉNEK

LEVÉLTÁRI FORRÁSAI ÉS FELDOLGOZÁSAI

Gróf Károlyi Ferenc 1753. május 16-án kiadott telepítési pátense

MNL SZSZBML V. 11/e. 37/37. 1753:7.

Nyíregyháza a gazdag helytörténeti szakirodalommal rendelkező városok közé tartozik. Elődeink már a 19. századtól úgy gondolták, hogy az identitástudat erősítéséhez fontos a múlt ismerete is. Az önálló kötetekben megjelenő monográfiák, a különböző helyeken publikált forrásismertetők és tanulmányok, az újságokban megjelenő cikkek a várostörténeti ismeretek gazdagítása mellett a köztörténethez is fontos adalékul szolgálnak. A Nyíregyházi Kiskönyvtár kötetei, a Városvédő Egyesület füzetei mellett érdeklődésre tarthat számot a levéltárban őrzött dokumentumok bemutatása és az itt folyó várostörténeti kutatás eredményeinek közzététele is. Ezek a munkák már a világ bármely pontjáról elérhetőek interneten is. A tematikát és azon belül a kronológiát érvényesítő ajánlónk ezekből ad válogatást az otthonról kutatni szándékozóknak.

A város érdekes iratait, a múltjáról elhangzott előadásokat, a megjelent tanulmányokat, könyveket vagy azok ismertetését bemutatjuk még az alábbi honlapokon is: www.nyirkuvik.hu; www. olvass-sokat.hu/leveltar.

 

I. VÁROSTÖRTÉNET

Forrásközlések

Tanulmányok

Tematikus online forrásgyűjtemények, adatbázisok

 

II. CSALÁDOK, SZEMÉLYEK

Forrásközlések

 

Tanulmányok

 

Tematikus online forrásgyűjtemények, adatbázisok

 

III. KULTÚRTÖRTÉNET

Tanulmányok

 

Tematikus online forrásgyűjtemények, adatbázisok

Virtuális kiállítások

 

IV. IGAZGATÁSTÖRTÉNET

Forrásközlések

 

Tanulmányok

 

V. GAZDASÁGTÖRTÉNET

Tanulmányok

 

Öszeállította: Kujbusné Mecsei Éva

 

BIBLIOGRÁFIA

Az MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára Szakkönyvtárában található Nyíregyháza történetével foglalkozó írások 2000–2020
Válogatott bibliográfia

Összeállította: Kocsis György