Tisztelt Ügyfelünk! Az oldalaink működtetéséhez sütiket használunk, további részletekért kérjük, olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat
Könyvek
2017.
Mär.
23.

Im Archiv ist die Zeitung Kelet-Magyarország digital erreichbar!

Örömmel értesítjük kedves látogatóinkat, hogy levéltárunk 1  éves Digitális Kelet-Magyarország előfizetést nyert! Kutatótermünkben 2018. február 15-ig így digitálisan is olvashatóvá válik megyénk kedvenc napilapja.

 

 

2017.
Mär.
23.

Erstes digitales Sammelwerk erschienen!

Örömmel értesítjük kedves látogatóinkat, hogy megjelent levéltárunk első digitális kiadványa. Címe: A pedagógia szolgálatában. Tisztelgő írások dr. Sallai József 80. születésnapjára. Szerkesztette: Reszler Gábor. Nyíregyháza, 2016. 243 p. 

A kötet a címre kattintva válik olvashatóvá

.

 

 

2016.
Okt.
27.

1956, Komitat Szabolcs-Szatmár-Bereg. Bibliographie mit Lesbarkeit der Dokumenten

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével kapcsolatos könyvtári dokumentumai levéltárunkban

 

Ajánló bibliográfia

A bibliográfia célja, hogy önálló kötetek, könyvrészletek, tanulmányok, újságcikkek és dokumentumfilmek ajánlásával képet adjon azokról a levéltárunkban fellelhető könyvtári dokumentumokról, amelyek segíthetik az 1956-os forradalom és szabadságharc Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, ill. néhány tétellel Kárpátalját is érintő történéseinek, résztvevőinek mind teljesebb megismerését.

2016.
Aug.
4.

Buchgeschenk

 

 

Tóth Sándor kutatónk Philipp Kisel: Nili mystici ex papadiso voluptatis… kezdetű művével gazdagította szakkönyvtárunk állományát. A latin nyelvű, egyházi ünnepekről szóló kötet 1666-ban, Bambergben jelent meg.

 

2013.
Mai.
2.

Könyvajánló

Szakkönyvtárunkból a világháborúkban elesett hősökre emlékezőknek az alábbi könyveket ajánljuk:

I. világháború

2015.
Jul.
28.

Az anarcsi Bárókert - Könyvajánló

 

 

 

 

Mi marad meg a múltból? Generációról generációra öröklődő hagyományok, emlékek, iratok, tárgyak, épületek mellett az évszázados fák, bokrok is mesélnek a különböző korokról azoknak, akik értik az üzenetüket.

2015.
Apr.
15.

Tanulmányok Tiszaszentmártonról

Manapság örülnünk kell minden olyan helytörténeti munkának, amely eljutva a nyomdáig könyvként megjelenhet és maradandóan hirdetheti, hogy a múlt, az ősök ismerete és tisztelete olyan örökség, amit ápolni kell, hogy továbbadható legyen. Ilyen a 2014-ben a helyi önkormányzat által kiadott Tiszaszentmárton című tanulmánygyűjtemény, amely ráirányítja a figyelmet arra, hogy egy ilyen kis településnek is megvann a maga érdekes történelme és a folyamatos fejlődést mutató jelene, hogy vannak különlegességei és szépségei a falunak, amire büszke lehet minden itt élő vagy a településhez érzelmi, családi szálon kötődő érdeklődő.

2014.
Sep.
5.

Nem mindennapi élet

Szívesen olvasok önéletrajzot, főként ha az jól van megírva és a címről szól. Kornfeld Tamás családi fotókkal illusztrált könyve olvasásra csábító. A szerző, a 90 éves, Amerikában élő aneszteziológus professzor is nagy idők nagy tanúja, de ő más aspektusból láttatja a 20. századot, hiszen neki valóban nem mindennapi sors jutott osztályrészül.
2014.
Jul.
3.

A magyar zsidóság mindennapjai

 

A Corvina Kiadó gondozásában az elmúlt időszakban több olyan kötet látott napvilágot, mely a magyar társadalom egészének vagy egyes tagjainak a hétköznapjaival foglalkozik. Ebbe a sorozatba illeszkedik Körner András munkája is. 

2013.
Sep.
3.

Mária-napi irodalomajánló

A közelgő Mária-nap alkalmából szeretnénk figyelmükbe ajánlani Eötvös Károly (1841–1916) Magyar alakok című kötetéből A kis Mariska (Gróf Széchenyi István nőtlen korából) című írást. Szakkönyvtárunkban a 60126-os raktári szám alatt megtalálható mű Budapesten jelent meg 1908-ban. A kötetben többek között Szlávy Józsefről, Náray Imréről, Madarász Józsefről, Simonyi Ernőről, Táncsics Mihályról is megemlékezik a szerző.

A kötet kis Mariskáról szóló megható története ide kattintva olvashatóvá válik.Utolsó frissítés: 2020.10.28. Mittwoch, 14:47
Inhalt abgleichen