Megyeryek a levéltárban

Február 12-én 11 órára levéltárunk kutatótermébe invitáljuk az érdeklődőket, ahol Múltról mindenkinek rendezvénysorozatunk keretében az intézményünknek iratokat adományozó Megyery Pállal beszélget családjáról, az iratajándékokról Nagy Dóra főlevéltáros.

Meghívó

Leendő történelemtanárok a levéltárban

A Debreceni Egyetem végzős történelem tanárszakos hallgatói látogattak el 2017. december 14-én a levéltárba. Jeney-Tóth Annamária tanárnő ösztönzésére Kujbusné Mecsei Éva és Csorba Noémi bemutatásában megismerték a múlt írott forrásait, lakóhelyük kutatásának módjai és az internet adta lehetőségeket. Remélhetőleg majdani diákjaikkal is visszatérnek majd és felvillantják előttük a "titkok tárát".

Galéria

Nyíregyházi kutatódiákok konferenciája

Az MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg     Megyei Levéltára és
a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium
tisztelettel meghívja
2018. február 9-én 10.15-től a
NYÍREGYHÁZI KUTATÓDIÁKOK
II. TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KONFERENCIÁJÁRA

Meghívó

A Magyar Kultúra Napja a levéltárban

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Nyíregyházán tartott rendezvények sorát  levéltári program nyitotta meg 2018. január 15-én.

Utazás a múltba

2018. január 15-én kulturális örökségeinkre csodálkozhattak rá dr. Sipos László vetített képes előadásán a Kutatói Kerekasztal vendégei a levéltár kutatótermében.

Nyíregyháza legrégibb iratai bekerültek a városi Értéktárba

Nyíregyháza abban a szerencsés helyzetben van, hogy az 1753. évi újjátelepítését követően keletkezett iratai közül sok fennmaradt.

Kutatói kerekasztal - „Eltűnt idők nyomában”

A Magyar Nemzeti Levéltár
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei
Levéltára

tisztelettel hívja és várja

a Kutatói Kerekasztal rendezvényének keretében

Sipos László PhD
docens, műemlékvédő

„Eltűnt idők nyomában”
című előadására és kutatási beszámolójára.

Időpont:

2018. január 15-én 14 óra

Bemutatkozik a Kölcsey Társaság

Tisztelettel hívunk mindenkit 2018. január 15-én 11 órakor kezdődő rendezvényünkre, amelyen a Magyar Kultúra Napja alkalmából Jánosi Zoltán elnök a Kölcsey Társaság küldetéséről, Kántor István filmrendező a fiatalság megszólításának fontosságáról beszél, majd a rendező „…Hozz rá víg esztendőt…” A Himnusz képekben című 30 perces filmjét vetítjük le.

Meghívó

A Bessenyei György Irodalmi és Művelődési Társaság kamara-kiállítása a levéltárban

2017. november 17-én tartotta konferenciáját a megyeházán a Bessenyei Társaság, ahol az előadások mellett Bessenyei családi dokumentumokat és tárgyi emlékeket is láthattak az érdeklődők.

Levéltárunkba került Kölcsey Ferenc 1833-ban írt levele

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Gyermekvédelmi Központ, Mátészalka cégénydányádi részlegében őrizték eddig Kölcsey Ferenc Kende Zsigmond szatmári alispánnak írt 1833-as levelét, amely a napokban került levéltárunkba.Utolsó frissítés: 2018.02.23. péntek, 15:59