A KOMMUNISTA DIKTATÚRÁK ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJÁRA

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjává nyilvánította. Ezen a napon emlékezünk a százezernél is több, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunkra, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött emberekre, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre. Ekkor idézzük fel mindazok emlékét, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, családtagjaikét és szeretteikét, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott. Az Ő emlékükre készült ez az összeállítás.

Diákkonferencia

Február utolsó hétvégéjétől válnak elérhetővé Facebook-oldalunkon
a Nyíregyházi kutatódiákok
5. konferenciájának előadásai,
amelyeket főként az etika érettségi előtt állóknak ajánlunk figyelmébe.

Programajánló 

22. Évkönyvünk tanulmányainak következő bemutatója

Az Arcok és könyvek a történelemtudomány műhelyéből című sorozatunkban
Valuch Tibor:
Sors–történelem–társadalom

című, 22. Évkönyvünkben megjelenő tanulmányát mutatja be.

A virtuális program
2021. február 22-én 10 órától
lesz elérhető a levéltár
Facebook-oldalán.

A rendezvény támogatója:
NKA Közgyűjtemények Kollégiuma

Ajánló

In memoriam Megyery Pál

Három évvel ezelőtt, 2018. február 12-én kedves vendéget fogadtunk a levéltárban a Múltról mindenkinek sorozat programján. Pro Archivo-emléklappal kitüntetett iratajándékozónk, Megyery Pál látogatott el hozzánk és beszélgetett családja múltjáról és fennmaradt emlékeiről Nagy Dórával.
A napokban elhunyt Pali bácsira kegyelettel emlékezünk.

Virtuális séta a görögkatolikus levéltárban

A Magyar Nemzeti Levéltár Hetedíziglen projektjének keretében 2020-ban indítottunk kurzust a családkutatók számára. Ennek keretében az elődök feltárásában nélkülözhetetlen iratok megismerését követően most a helyi forrásőrző intézmények megismerését ajánljuk figyelmükbe. A pandémia miatt a személyes látogatás helyett virtuális sétát ajánlunk. 

Ajánló

Kutass Online 5. – Szatmár vármegye

Szatmár vármegye iratanyaga levéltárunk egyik törzsanyagát képezi. Napjainkban a történeti Szatmár vármegye túlnyomó része határainkon túl helyezkedik el, viszont múltja a régió és az egész ország múltjának elválaszthatatlan része. Ebben a bejegyzésünkben a levéltárunkban található, Szatmár vármegyére vonatkozó levéltári forrásokat és a nálunk zajló, ezekkel kapcsolatos történettudományi kutatómunkák eredményeiként napvilágot látott önálló köteteket és tanulmányokat szeretnénk kutatásra ajánlani.

Családi emlékek: Károlyiak - könyvajánló

Sophie Edwards Károlyi - Emlékek és rejtélyek

A 16. századtól Szatmár vármegye, majd az ország történetében is jelentős szerepet játszott Károlyi családról levéltári programjainkon, kiadványainkban gyakran esett szó.  Akit érdekel egy szubjektív családtörténet, az vegye kézbe Sophie Edwards Károlyi Emlékek és rejtélyek - A Károlyi család 25 nemzedékének története című könyvét!

22. évkönyvünk tanulmányainak következő bemutatója

Az Arcok és könyvek a történelemtudomány műhelyéből című sorozatunk következő rendezvényén Garas Norbert kollégánk a hamarosan megjelenő évkönyvünkben közreadott Csűry István pátrohai református lelkipásztor életútja és gyülekezete a 20. század sodrában című tanulmányát ismerteti.

A virtuális program 2021. január 30-án, 10:00 órától lesz elérhető a levéltár Facebook-oldalán.

 

A rendezvény támogatója az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma.

Ajánló

Magyar Kultúra Napja

A Magyar Kultúra Napja alkalmából prof. dr. Csorba Sándor irodalomtörténész, egyetemi tanár iratajándékára hívjuk fel az érdeklődők figyelmét. Hosszú éveken át Tanár úr emlékezetes előadásainak köszönhetően ismerhettünk meg újabb és újabb fejezeteket Kölcsey Ferenc életéről, munkásságáról. 

22. évkönyvünk tanulmányainak bemutatója

Az Arcok és könyvek a történelemtudomány műhelyéből című sorozatunk következő rendezvényén Smid Enikő levéltáros a hamarosan megjelenő évkönyvünkben közreadott Ferencz Miklósné Kovács Gizella pedagógus naplóját ismerteti.
Születésnapján, emlékezve Gizike nénire, a virtuális program 2021. január 11-én 10 órától lesz elérhető a levéltár Facebook-oldalán.

A rendezvény támogatója az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma.

AjánlóUtolsó frissítés: 2021.02.25. csütörtök, 09:10
Tartalom átvétel